Αξιοθέατα

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΚΟΥΔΙ

Η παραλία στο Αρκούδι είναι ένας μικρό κόλπος με άμμο και τα σπίτια του οικισμού ξεκινούν αμέσως μετά την ακτογραμμή. Κάποιες ομπρέλες εξυπηρετούν τους λουομένους, ενώ η όλη ατμόσφαιρα είναι ειδυλλιακή και δίνει μια νησιώτικη νότα. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσα από στενά δρομάκια, από το κέντρο του χωριού.

ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Τα Λουτρά Κυλλήνης η αλλιώς Λίνζι.... είναι μια απείρου ομορφιάς περιοχή. Από την Κυλλήνη απέχουν 8χμ, η περιοχή είναι δασώδης που διακόπτεται από μεγάλα κομμάτια καλλιεργήσιμης γης. 

Όσο πλησιάζουμε όμως στα Λουτρα κυλληνης, το δάσος πυκνώνει φτάνοντας μέχρι την αμμουδιά. Εκεί έχουν επί δεκαετίες σχηματιστεί σπάνιες αμμώδεις παραλίες με πυκνή βλάστηση από κρινάκια και θάμνους. Τα Λουτρα Κυλλήνης είναι φημησμένα από την αρχαιότητα για τις ιαματικές του πηγές που τα νερά τους, οι αναθυμιάσεις και η λάσπη τους θεραπεύουν αρθριτικά, άσθμα και δερματικά. 

Υπάρχουν ερείπια από εγκαταστάσεις Ρωμαϊκών λουτρών. Μια ερμηνεία είναι ότι η λέξη Λίτζι σήμαινε λουτρό στα Λατινικά. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι σημαίνει "το στόμα του άδη", απ' όπου έβγαιναν οι λιτζέοι ή αλλιώς τα δαιμόνια.

Όποια και αν είναι η εξήγηση, αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή και να απολαυσετε ένα χαλαρωτικό θεραπευτικό λουτρό.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Το κάστρο χτίστηκε εξαρχής από τους Φράγκους και ονομάστηκε Clermont που στα Ελληνικά έγινε Χλεμούτσι. Αργότερα πήρε την ονομασία Tornese, επειδή θεωρήθηκε πως σε αυτό βρισκόταν το περίφημο φράγκικο νομισματοκοπείο των τορνέσιων νομισμάτων.

Το κάστρο του Χλεμουτσίου χτίστηκε από το Γοδεφρείδο Β' Βιλλεαρδουίνο με τα δημευθέντα εισοδήματα των μοναστηριών του Μορέως του λατινικού κλήρου. 

Όπως σημειώνει ο ΒΟΝ, οι ανασκαφικές έρευνες το 1962 από τον SERVAIS επιβεβαιώνουν όχι οι τοίχοι του βρίσκονται πάνω σε προϊστορικά ίχνη. 

Ο Γοδεφρείδος Β' με αφορμή ότι οι κληρικοί βαρώνοι της Πελοποννήσου δεν προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν να υποτάξει και τα λοιπά μέρη της χώρας της Πελοποννήσου (Μονεμβασιά κ.λπ.) προχώρησε στη δήμευση των περισσοτέρων εκκλησιαστικών κτημάτων του λατινικού κλήρου και έκτισε με τα χρήματα τους στην κορυφή του ακρωτηρίου Χελωνάτα το περίφημο φράγκικο φρούριο Χλεμούτσι, που ονομάζονταν από τους Φράγκους Mata -Grigfon (μάτι που επιβλέπει τους Γραικούς Έλληνες).

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Δεκαέξι χιλιόμετρα από το Ιόνιο πέλαγος, στο εσωτερικό της δυτικής Πελοποννήσου και στο σημείο όπου οι ποταμοί Αλφειός και Κλάδιος συναντούνται, ευρίσκεται το αρχαίο τέμενος της Ολυμπίας και ο τόπος όπου γίνονταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στα πολύ αρχαία χρόνια, η περιοχή ανήκε στην κυριαρχία της πόλης Πίσας, αλλά μετά το 570 π.Χ. περιήλθε στην κηδεμονία της Ηλείας.

Τα μνημεία που υπάρχουν στην αρχαία ολυμπία είναι τα ακόλουθα:

1. Ο Ναός του Διός, 470 - 456 π.Χ.

2. Ο Ναός της Ήρας, τέλος του 7ου αιώνος π.Χ.

3. Η Παλαίστρα.

4. Η κυρία Είσοδος των αθλητών και δικαστών στο Στάδιον.

5. ο Στάδιον όπως είναι σήμερα χρονολογείται από τον 4ον αιώνα π.Χ.

6. Το εργαστήριο του Φειδία, όπου κατασκεύασε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός.

7. Το Θησαυροφυλάκιο της Σικυώνος.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 

Το Μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας χτίστηκε στο 10ο αι. μ.Χ. μέσα στο "Βαθύ Φαράγγι", όπου οργιάζει η βλάστηση. Το μοναστήρι είναι αθέατο από μακρυά. Οι κτίτορές του επέλεξαν την τοποθεσία αυτή για να είναι προφυλαγμένο από τον κίνδυνο των πειρατών.

Εκεί ανακαλύφθηκε τυχαία από ένα βοσκό (μετά την περίοδο της εικονομαχίας) μία σπηλιά στην οποία ήταν κρυμμένη η εικόνα της Παναγίας: "η Παναγία της Κρυφής Σπηλιάς" που ονομάστηκε Ελεούσα.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΗΝΕΙΟΥ

Μόλις 27 χλμ από την όμορφη παραλία στο Αρκούδι, ο Πηνειός είναι ποταμός της Πελοποννήσου με συνολικό μήκος 70 χλμ. Πηγάζει από το όρος Ερύμανθος και ρέει δυτικά εκβάλλοντας τελικά στο Ιόνιο πέλαγος κοντά στην Γαστούνη. Στο ενδιάμεσο τροφοδοτεί την τεχνητή λίμνη που είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Πελοπόννησο. 

Ο Πηνειός ποταμός είναι συνδεδεμένος με τον πέμπτο άθλο του Ηρακλή (καθαρισμός των στάβλων του Αυγεία από την κόπρο). Κατά τον μύθο, ο Ηρακλής, αφού γκρέμισε το μαντρότοιχο των στάβλων, εξέτρεψε τα ποτάμια Πηνειό και Αλφειό και καθάρισε τους στάβλους.

ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΙΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων.

 Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 

Κέντρο Υγείας Γαστούνης : 26230 32222 Αστυνομικό Τμήμα Βαρθολομιού : 26230 41213 Περιφερειακό Ιατρείο Βαρθολομιού : 26230 41258 ΤΑΞΙ : 26230 41500 Τουριστική Αστυνομία : 26210 37111 Τροχαία Ηλείας :26210 81730 & 26210 81731 Νοσοκομείο Αμαλιάδας : 26220 22222 Λιμεναρχείο Κυλλήνης : 26230 92211 Λιμεναρχείο Πάτρας : 2610 341002 Αεροδρόμιο Αράξου : 26930 23598 Σταθμός Λεωφορίων ΚΤΕΛ Γαστούνης : 26230 35115

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ 

http://www.kyllini.org/

http://www.arxaiaolympia.gov.gr/

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ LIVE ΣΤΟ ΑΡΚΟΥΔΙ

http://www.accuweather.com/el/gr/arkoudi/2287617/weather-forecast/22876 17

Διαδρομές: 

Από Αθήνα --> Κόρινθος -->Κιάτο --> Αίγιο  --> Πάτρα --> Αρκούδι , 298 km 
Από Θεσσαλονίκη --> Κατερίνη --> Λάρισα --> Λαμία --> Πάτρα --> Αρκούδι , 564km 
Από Αλεξανδρούπολη --> Κομοτηνή --> Ξάνθη --> Καβάλα --> Κατερίνη --> Λάρισα --> Λαμία --> Πάτρα --> Αρκούδι , 853km
Από Ιωάννινα --> Άρτα --> Μεσολόγγι --> Ρίο - Αντίριο --> Πάτρα --> Αρκούδι, 313 km
Από Σπάρτη --> Τρίπολη --> Πύργος --> Αρκούδι, 236 km